Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Το ΑΚΕΠ για το Κυπριακό πρόβλημα

Α) Χαιρετισμός-τοποθέτηση του Μανώλη Γρηγοριάδη στην ημερίδα "Κύπρος-Αιγαίο-Θράκη, είναι καιρός να απαντήσουμε", που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Royal Olympic την Κυριακή 22-1-2017.
Β) Συνέντευξη του καθηγητή γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ Ιωάννη Μάζη στον realfm97.8 και τον Ν. Στραβελάκη (23-1-2017), με ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις-διαπιστώσεις για τη νέα γεωπολιτική κατάσταση.


Α) Χαιρετισμός-τοποθέτηση ΑΚΕΠ

"Χαιρετίζω εκ μέρους του ΑΚΕΠ το εκλεκτό ακροατήριο και τους επιφανείς προσκεκλημένους και ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Για εμάς, το ΑΚΕΠ, το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής (τελεία και παύλα).

Για εμάς, δίκαιη και βιώσιμη λύση του «Κυπριακού» σημαίνει:
Κύπρος ενιαία, αδέσμευτη, ανεξάρτητη, χωρίς στρατούς κατοχής και εγγυήτριες δυνάμεις.

Πέραν τούτου, έχουμε τη γνώμη ότι το status quo ante στις παρούσες συνθήκες είναι ένας επιθυμητός και ρεαλιστικός εθνικός γεωπολιτικός στόχος. Δηλαδή, να επανέλθει το πριν το ξενοκίνητο χουντικό πραξικόπημα ενάντια στον Μακάριο και τον τουρκικό «Αττίλα» de jure πολιτικό καθεστώς στην Κύπρο.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Οφείλουμε να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και να μην μας παροδηγεί η σκόπιμη προπαγάνδα ισχυρών κέντρων δύναμης, που περιγράφουν τη διεθνή πραγματικότητα με εικονικότητες (κατά τον λεξικογραφικό οξφορδιανό μεταφυσικό νεολογισμό της «μετα-αλήθειας»).

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η προσφάτως αποχωρήσασα από την Ευρωπαϊκή Ένωση «Γηραιά Αλβιών» είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις, και υπό τις παρούσες διεθνείς συνθήκες έχει κάθε συμφέρον να συμβάλει σε μία status quo ante εκδοχή επίλυσης του «Κυπριακού».

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

«Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος» της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου η Κύπρος μας, όπου, η γεωστρατηγική της θέση καθόρισε, για πολλούς αιώνες, το γεωπολιτικό ενδιαφέρον των Μεγάλων Δυνάμεων, που με τη στάση τους συνέβαλαν στη διαμόρφωση των διαδοχικών πολιτικο-οικονομικών status στην Μεγαλόνησο.

Να θυμίσω εδώ τα λόγια του Οθωμανού Μεγάλου Βεζίρη, όταν, μετά την κατάληψη της Κύπρου από τους Οθωμανούς, που οδήγησε κατόπιν στην ολοσχερή καταστροφή του οθωμανικού στόλου  στη ναυμαχία της Ναυπάκτου από την «Ιερά Ένωση», είπε: «Μου έκοψαν τη γενειάδα, τους έκοψα το χέρι», υποδηλώνοντας έτσι τη μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου.

Στο μέσον περίπου του προηγούμενου αιώνα, οι αμφιλεγόμενες συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, που εγκαινίασαν το καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων Μεγάλης Βρετανίας-Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και το σημερινό Κυπριακό πρόβλημα, ήταν απότοκα δημιουργήματα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.

Τότε, την περίοδο εκείνη, η Κύπρος του Μακάριου μετείχε στο κίνημα των Αδεσμεύτων.
Την περίοδο εκείνη, το να είσαι ανεξάρτητος, σε μία περιοχή που ήταν σημαίνον θέατρο επιρροής και άσκησης πολιτικής δυνάμεως, ήταν κάτι παραπάνω από έγκλημα καθοσιώσεως για τη νατοϊκή υπερδύναμη, τις ΗΠΑ.

Σήμερα, οι παγκόσμιες συνθήκες μεταβάλλονται δυναμικά και ανατρέπουν παγιωμένες συμμαχίες και εχθρότητες.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, οξύτερη από αυτήν του 1929, εντείνει τον ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων για ανακατανομή των σφαιρών επιρροής και δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα.

Σήμερα, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες της ζώνης του ευρώ.

Βρίσκονται, δηλαδή, στη ζώνη επιρροής των ευρωπαϊκών κεντρικών δυνάμεων,
και λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης βρίσκονται στο επίκεντρο του εξελισσόμενου ανταγωνισμού ευρώ/Γερμανίας - δολαρίου/ΗΠΑ,
και αναμφίβολα μεγιστοποιείται ο κίνδυνος να επιβληθούν επιζήμιες για τα εθνικά συμφέροντα διευθετήσεις, κυρίως στην Κύπρο αλλά και σε άλλα κρίσιμα εθνικά προβλήματα, όπως είναι το Αιγαίο, η Θράκη, το «Μακεδονικό» κλπ.

Μάλιστα σήμερα, όπου η Ελλάδα έχει μετατραπεί, από τους κυρίαρχους κύκλους της ζωνης του ευρώ, με τη συναίνεση των κυβερνήσεων Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά-Τσίπρα, σε πεονία χρέους,
και έχει φαλκιδευτεί η εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία και η δημοκρατία στη χώρα μας,
και από την Κύπρο απουσιάζουν ηγέτες του κύρους του Τάσσου Παπαδόπουλου, που εμψύχωσε και ενέπνευσε τον κυπριακό ελληνισμό να αποτρέψει με δημοψήφισμα το ολέθριο σχέδιο Ανάν,
η καταστροφή που απειλεί τα εθνικά συμφέροντα είναι προ των πυλών.

Για εμάς, η παραμονή της Ελλάδας και της Κύπρου στη ζώνη του ευρώ αποτελεί μέγα σφάλμα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θέλω να πιστεύω -και πιστεύω- ότι οι αξιόλογοι ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης θα συμβάλλουν με τις αναλύσεις τους και με τις προτάσεις τους στην ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα και στη δημιουργία συνθηκών αποτροπής των κινδύνων που απειλούν την Ελλάδα μας και την Κύπρο μας.

Ευχαριστώ."

Β) Συνέντευξη Ι. Μάζη (πατήστε link)

Δεν υπάρχουν σχόλια: