Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Μ. Γρηγοριάδης (ΑΚΕΠ): για την ιδρυτ. συνδ. «ΣΧΕΔΙΟΥ Β»


Χαιρετίζω την ιδρυτική Συνδιάσκεψη του «ΣΧΕΔΙΟΥ Β»!

Συντρόφισσες/Σύντροφοι,

Αν η ανώτερη σημασία μιας κοσμοαντίληψης γίνεται ιδεολογία, τότε η πολιτική ιδεολογία του ΣΧΕΔΙΟΥ Β είναι η ανώτερη σημασία της κοσμοαντίληψης που θέλει και επιδιώκει με όρους συνεκτικούς, δηλαδή πολιτικούς, να μην υπάρχει ούτε ένας στη χώρα μας φτωχός, ούτε ένας δυστυχισμένος, ούτε ένας καταπιεστής.

Για εμάς, τα μέλη του «ΣΧΕΔΙΟΥ Β» που προερχόμαστε από το ΑΚΕΠ, η κοσμοαντίληψη του ΣΧΕΔΙΟΥ Β δεν είναι προϊόν κάποιας ατομικής ή συλλογικής υποκειμενικής βούλησης που αδιαφορεί για τις αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή για τις πραγματικές αιτίες της οικονομικής κρίσης, την κατάσταση του υποκειμενικού παράγοντα, τις εξωτερικές συνθήκες της χώρας.

Συντρόφισσες/Σύντροφοι,

Θέλω να εξηγηθώ από την αρχή.

Με το μεγαλύτερο και το πιο ουσιαστικό μέρος της πολιτικής εισήγησης, συμφωνώ.

Με το προτεινόμενο σχέδιο του καταστατικού, συμφωνώ απόλυτα και στο πνεύμα και στο γράμμα. Περιγράφει χωρίς πλατειασμούς και χωρίς ελλειπτικότητα τους σκοπούς του «ΣΧΕΔΙΟΥ Β». Αναβλύζει δημοκρατικότητα κι έχει σαφήνεια στα οργανωτικά ζητήματα. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ότι καλύτερο έχει προταθεί για τις παρούσες συνθήκες.

Με τις θεματικές εισηγήσεις που θα ακολουθήσουν, αυτές τουλάχιστον που γνωρίζω το περιεχόμενό τους, έχω ορισμένους μεθοδολογικούς προβληματισμούς, που δεν είναι της ώρας ν’ αναφερθώ διεξοδικά. Άλλωστε, το ΣΧΕΔΙΟ Β δεν είναι ένα υποκειμενικό όραμα που ορθώνεται δογματικά μπροστά στο λαό, σαν μια δογματική αρχή λέγοντας: η αλήθεια είναι εδώ, γονατίστε εδώ! Άλλωστε, οι εισηγήσεις αυτές αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού και δημόσιου διαλόγου, και δεν τίθεται ζήτημα έγκρισης ή απόρριψής τους από τη σημερινή Συνδιάσκεψη.

Στη θεματική εισήγηση «Για το Κοινοβούλιο» συμφωνώ επί της αρχής, δηλαδή συμφωνώ ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι θεσμοί της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ διαφωνώ σε μια σειρά προτάσεις, όπως π.χ. στην πρόταση να μειωθεί ο αριθμός των μελών του Κοινοβουλίου κλπ.

Στη θεματική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής έχω πολλές και ουσιαστικές διαφωνίες: α) διαπνέεται από την αντιδιαλεκτική και αντιεπιστημονική, κατά την γνώμη μου, «γενική θεωρία των συστημάτων», β) χρησιμοποιεί αναλυτικά σχήματα μάλλον φιλελεύθερα παρά κεϋνσιανά, και γ) απομακρύνεται εμφανώς από τη μαρξιστική θέαση των προβλημάτων της κρίσης.

Συντρόφισσες/Σύντροφοι,

Σήμερα είναι μέρα χαράς! Είναι μέρα ελπίδας!

Ένα πρακτικό βήμα του κινήματος, όπως λέει ο μεγάλος διαλεκτικός, είναι αποτελεσματικότερο από καμιά δωδεκαριά επαναστατικά προγράμματα, κι αισθάνομαι υπερήφανος και ευτυχής που μετέχω κι εγώ πρακτικά στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της πολιτικής συλλογικότητας «ΣΧΕΔΙΟ Β».

ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΟ ΤΟ «ΣΧΕΔΙΟ Β»!


Δεν υπάρχουν σχόλια: