Σελίδες

ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ

Γενικευμένη αυτοδιάθεση ονομάζεται το πολιτικό αίτημα να είναι ο κάθε κοινωνικός άνθρωπος ελευθερόφρων, αυτοπροαίρετος, αυτεπίτακτος και αυτεξούσιος, να απολαμβάνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα πολιτικοθεσμικά και οικονομικοκοινωνικά μέσα που τον καθιστούν ικανό να μετέχει στον ιστορικά κατακτημένο βαθμό ελευθερίας και στην πολιτισμική ακεραιότητα της ιστορικής ολότητας.

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Οι εκλογές τέλειωσαν... έρχεται ο λογαριασμός



Αναδημοσιεύουμε 2 κείμενα για ενημέρωση: 1) Οι εκλογές τέλειωσαν... έρχεται ο λογαριασμός. Όλα τα άμεσα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο (πίνακας) (ΗΜΕΡΗΣΙΑ 20-9-2015), 2) Θλιβερό: Αυτός είναι ο Ολλανδός τεχνοκράτης που θα “κυβερνά” την Ελλάδα (Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ, 20-9-2015)
Διαβάστε περισσότερα...

1) Οι εκλογές τέλειωσαν... έρχεται ο λογαριασμός: Ολα τα άμεσα μέτρα που προβλέπει το Μνημόνιο (πίνακας)

Τα ψέμματα τέλειωσαν για το ελληνικό πολιτικό σύστημα το οποίο, αφού... ξεμπέρδεψε με τις εκλογές καλείται να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε εντολή για πιστή εφαρμοφή του Μνημονίου που υπεγράφη τον Ιούλιο, ένα Μνημόνιο σκληρό με την Ελλάδα να βρίσκεται ήδη σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων χρόνου.
Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», η νέα κυβέρνηση έχει προθεσμία 95 ημερών, έως το τέλος του έτους, για να υλοποιήσει το 56,4% των μέτρων του μνημονίου ή 127 δράσεις, εκ των οποίων οι 15 εντός του Οκτωβρίου.
Τα περισσότερα από αυτά είναι και τα πιο δύσκολα πολιτικά, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, η φορολογία των αγροτών, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
O χρόνος θα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της νέας κυβέρνησης και του νέου οικονομικού επιτελείου, που κληρονομεί μια «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού ύψους 4,1 δισ. ευρώ και από την πρώτη στιγμή θα κληθεί να αναστρέψει την αρνητική εικόνα για να επιτευχθεί ο στόχος του νέου μνημονίου που προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του AEΠ για φέτος. Όμως, ακόμη και αυτός ο στόχος είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί σε συνθήκες ύφεσης και σε καθεστώς capital controls, ενώ στα ταμεία του Δημοσίου θα πρέπει να εισρεύσουν έσοδα ύψους 18,1 δισ. ευρώ έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει από τη Bουλή και να νομοθετήσει μια σειρά από δύσκολα προαπαιτούμενα μέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τις επόμενες δόσεις από τα συνολικά 86 δισ. ευρώ του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Tον Oκτώβριο, με το «καλημέρα» η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να υιοθετήσει το δεύτερου και πιο δύσκολο πακέτο μέτρων, που θα περιλαμβάνει ασφαλιστικό, φορολογικά, αποκρατικοποιήσεις, άνοιγμα αγορών.
O νέος «τσάρος» της οικονομίας θα πέσει από την αρχή στα βαθιά και στις άμεσες προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου είναι:
1. Aύξηση ΦΠA στα νησιά και τα ξενοδοχεία. Eντός του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υπογραφεί η σχετική απόφαση την οποία θα καθορίζονται τα πρώτα νησιά που θα χάσουν την έκπτωση στον ΦΠA από την 1η Oκτωβρίου. Όσα νησιά δεν υποστούν την αύξηση του ΦΠA τώρα θα την υποστούν τον Iούνιο (2η ομάδα αυξήσεων), ενώ το ευνοϊκό καθεστώς θα έχει πλέον καταργηθεί από το τέλος του 2016. Eπίσης, από την 1η Oκτωβρίου αυξάνεται ο ΦΠA στα ξενοδοχεία από 6% στο 13%.
2. Kατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού 2016 τη Δευτέρα 5 Oκτωβρίου, στο οποίο θα ενσωματωθούν όλες οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που ψήφισε τον Iούλιο και τον Aύγουστο η παρελθούσα Bουλή. Tο Γενικό Λογιστήριο του Kράτους δεν εξετάζει τη σύνταξη αναθεωρημένου - συμπληρωματικού Προϋπολογισμού για το 2015, καθώς οι αλλαγές στα φετινά δημοσιονομικά μεγέθη θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016 και στο Mεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2016-2019 που θα ακολουθήσει. Oι φόροι που θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα στο 2016 θα πρέπει να είναι κατά τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ περισσότεροι προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος που συμφωνήθηκε με τους δανειστές (σ.σ.: για το 2016 έχει προβλεφθεί πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του AEΠ, ποσοστό που μεταφράζεται σε 900 εκατομμύρια ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,25% ή 450 εκατομμύρια ευρώ που είναι ο στόχος για το 2015).
3. Aλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Δύο είναι οι βασικές αλλαγές:
- H αύξηση του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνεται η κάθε δόση. Όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με επιτόκιο 5% από 3% που είναι μέχρι τώρα.
- Mε κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά κ.λπ.) που θα καθορίσει η ΓΓΔE, θα κριθεί ποιοι θα συνεχίσουν να αποπληρώνουν την οφειλή τους με τον σημερινό αριθμό δόσεων και ποιοι θα υποχρεωθούν σε μείωση άρα και σε καταβολή μεγαλύτερων ποσών ανά μήνα.
4. Eίσπραξη του ENΦIA του 2015. Mέχρι 26 Oκτωβρίου θα αναρτηθούν τα νέα ειδοποιητήρια για την πληρωμή του ENΦIA. H πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Oκτωβρίου και η πέμπτη και τελευταία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2016.
5. Mείωση επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Tο μνημόνιο ορίζει ότι θα πρέπει μειωθεί κατά 50% η δαπάνη για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης ήτοι κατά τουλάχιστον 120-130 εκατ. ευρώ.
6. Aύξηση του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.Oι αγρότες θα προμηθεύονται το πετρέλαιο κίνησης ακριβότερα τουλάχιστον κατά 14 λεπτά το λίτρο.
7. Aυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών. Aπό την 1η Oκτωβρίου θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο που προβλέπει αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μετά από διασταύρωση στοιχείων καταθετών και ληξιπρόθεσμων οφειλετών με χρέη άνω των 70.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει η δημοσιοποίηση μαύρης λίστας φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη.
8. Aλλαγές στη φορολογία εισοδήματος.

Οι προαπαιτούμενες δράσεις στο φορολογικό πεδίο μέχρι το τέλος του 2015
Δράση
Προθεσμία
Κατασχέσεις.  Ηλεκτρονική  αποστολή σε πιστωτικά ιδρύματα στοιχείων οφειλετών, δέσμευση, κατάσχεση. Για οφειλέτες με χρέη στην εφορία άνω των 70.000 ευρώ ,αυτοματοποιημένη διαδικασία κατάσχεσης.
Σεπ-15
Έλεγχοι. Καθορισμός κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για προτεραιοποίηση υποθέσεων είσπραξης
Σεπ-15
Ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Έκδοση απόφασης  Γ.Γ.Δ.Ε. με σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών ως προς το ύψος της δαπάνης ώστε, να επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης που εφαρμόζεται κατά τη διαδικασία προμηθειών του Δημοσίου, η προμήθεια της παροχής υπηρεσίας για την ανάπτυξη ειδικού λογισμικού διενέργειας ηλεκτρονικών κατασχέσεων εις χείρας πιστωτικών ιδρυμάτων μέσω ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος κεντρικής επεξεργασίας, με απευθείας ανάθεση.
Σεπ-15
ΦΠΑ . Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών ορίζονται τα πρώτα νησιά στα οποία θα εφαρμοστεί η κατάργηση της έκπτωσης 30% στον ΦΠΑ.
Σεπ-15
Έλεγχοι,. Έκδοση απόφασης ΓΓΔΕ  με σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών  για την προμήθεια με απευθείας ανάθεση ειδικού λογισμικού ερευνών και ανάλυσης στοιχείων (ΥΕΔΔΕ)
Σεπ-15
Φορολογία πλοίων. Έκδοση απόφασης για να εφαρμοστεί η ψηφισμένη αύξηση της φορολογίας στα πλοία.
Σεπ-15
ΣΔΟΕ. Μεταφορά των αρμοδιοτήτων τελωνειακών και φορολογικών ελέγχων από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ .
Σεπ-15
ΚΤΕΟ. Πρόστιμο 150 ευρώ σε όσους δεν έχουν περάσει τα οχήματά τους από τεχνικό έλεγχο, μετά από διασταύρωση στοιχείων.
Σεπ-15
Θέσπιση νέων νομικών διατάξεων για τη φοροδιαφυγή και την απάτη.
Σεπ-15
Πρόστιμα. Κατάργηση όλων των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ)
Σεπ-15
Αποδείξεις. Ηπιότερες ποινές για τις απλές παραβάσεις. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης θα αντιμετωπίζεται ως απλή αλλά σοβαρή παράβαση της διαδικασίας για τον ΦΠΑ.
Σεπ-15
Ακατάσχετο μισθών. Εφαρμογή της κατάργησης του ανώτατου ορίου ύψους 25% επί των μισθών και συντάξεων και μείωση όλων των κατώτατων ορίων ύψους 1.500 ευρώ ( 1.250 για μισθούς και συντάξεις, 1.000 ευρώ για καταθέσεις)
Σεπ-15
Μείωση των εκατό δόσεων. Τροποποίηση των ρυθμίσεων του 2014 και του 2015 για την σε δόσεις καταβολή οφειλών από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να αποκλείονται όσοι δεν καταβάλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, τη θέσπιση απαίτησης για τη φορολογική διοίκηση και τη διοίκηση των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για τη συντόμευση της διάρκειας της ρύθμισης για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα,
Σεπ-15
Αύξηση επιτοκίων. Καθιέρωση επιτοκίων της ελεύθερης αγοράς ( 5%), με παράλληλη παροχή προστασίας στους ευάλωτους οφειλέτες (με οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ). Για οφειλέτες με χρέη κάτω των 5.000 ευρώ για να μην αυξηθεί το επιτόκιο θα πρέπει να πληρούνται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Σεπ-15
Πάγια ρύθμιση 12 δόσεων.  Τροποποίηση της βασικής ρύθμισης δόσεων του ΚΦΔ ώστε να προσαρμοστούν τα επιτόκια βάσει της ελεύθερης αγοράς ( μείωση από 8% σε 5%), καθώς και αναστολή, έως το τέλος του 2017, των απαιτήσεων επαλήθευσης από τρίτους και τραπεζικών εγγυήσεων
Σεπ-15
Λογισμικό για απάτη ΦΠΑ. Επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την απόκτηση λογισμικού  ( από τους Βέλγους) για την ανάλυση του δικτύου ΦΠΑ
Σεπ-15
Ιδιώτες για τις κατασχέσεις. Επίσπευση της διαδικασίας δημόσιας σύμβασης για την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης οφειλών, μεταξύ άλλων με την καθιέρωση πλήρως αυτοματοποιημένων διαδικασιών κατάσχεσης
Σεπ-15
Έναρξη κατασχέσεων. Λήψη άμεσων μέτρων επιβολής όσον αφορά τους οφειλέτες που δεν καταβάλουν εγκαίρως τις δόσεις τους ή τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους
Σεπ-15
ΚΕΑΟ. Παροχή στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών  (ΚΕΑΟ) πρόσβασης στο έμμεσο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών και σε στοιχεία της φορολογικής διοίκησης
Σεπ-15
Λαθρεμπόριο.  Δημιουργία τριών κινητών ομάδων δίωξης/επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου
Σεπ-15
Αγρότες. Σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ίσα στάδια τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016
Οκτ-15
ΕΝΦΙΑ. Έναρξη της διαδικασίας είσπραξης του ΕΝΦΙΑ για το 2015 ώστε να εκδοθούν εκκαθαριστικά σημειώματα τον Οκτώβριο του 2015, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται το Φεβρουάριο του 2016
Οκτ-15
Φορολογία εισοδήματος. Μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος με αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο.
Οκτ-15
Φορολογία αγροτών. Σταδιακή αύξηση της φορολογίας από 13% σήμερα στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017
Οκτ-15
Τυχερά παιχνίδια. Επέκταση της φορολόγησης των μεικτών εσόδων από τυχερά παιχνίδια (GGR), ύψους 30%, στα παιχνίδια VTL που αναμένεται ότι θα εγκατασταθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016
Οκτ-15
Ενοίκια. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%)
Οκτ-15
Ναυτιλία. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης του ναυτιλιακού κλάδου
Οκτ-15
Επίδομα θέρμανσης. Μείωση κατά 50% των δαπανών για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό του 2016
Οκτ-15
Επιστροφές φόρου. Απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος
Οκτ-15
Εισφορά αλληλεγγύης. Αναμόρφωση και ενσωμάτωση στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος  της εισφοράς αλληλεγγύης επί του εισοδήματος, από το 2016.
Οκτ-15
Φοροαπαλλαγές. Εντοπισμός όλων των κινήτρων που αφορούν τη φορολόγηση εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωσή των εξαιρέσεων από τη φορολόγηση στον ΚΦΕ, καταργώντας εκείνες που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες.
Οκτ-15
Μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Επανεξέταση και μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
Οκτ-15
Έλεγχοι στην έδρα. Εξασφάλιση της επαρκούς πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου.
Οκτ-15
Συλλογικές επενδύσεις. Επανεξέταση του πλαισίου φορολογίας κεφαλαίου και επεξεργασία του φορολογικού πλαισίου για τους φορείς συλλογικών επενδύσεων και τους συμμετέχοντες σε αυτούς, σύμφωνα με τον ΚΦΕ και τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ
Οκτ-15
Επανεξέταση της παρακράτησης φόρου επί των τεχνικών υπηρεσιών
Οκτ-15
Ακίνητη περιουσία. Θα γίνει προσαρμογή των φορολογικών συντελεστών επί της ακίνητης περιουσίας, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας  το 2016 θα ανέλθουν τουλάχιστον στο ποσό των 2,65 δις ευρώ.
Οκτ-15
Τεκμήρια. Επανεξέταση της λειτουργίας της εναλλακτικής ελάχιστης φορολογίας.
Οκτ-15
Φοροαποφυγή. Εκμηδενισμός των δυνατοτήτων αποφυγής της φορολογίας εισοδήματος
Οκτ-15
Αυστηρότερος ορισμός των αγροτών
Οκτ-15
Μέτρα για φορολογική συμμόρφωση. Έγκριση από την κυβέρνηση ολοκληρωμένου σχεδίου για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης
Οκτ-15
Πλαστικό χρήμα. Επεξεργασία από την κυβέρνηση, με την Τράπεζα της Ελλάδας και τον ιδιωτικό τομέα, κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών με την εφαρμογή που θα αρχίζει από το Μάρτιο του 2016
Οκτ-15
Οφειλέτες. Δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση του καταλόγου οφειλετών για οφειλές από φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που εκκρεμούν για περισσότερο από τρεις μήνες
Οκτ-15
Διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Βελτίωση των κανόνων περί διαγραφής μη εισπράξιμων φόρων
Οκτ-15
Ελεγκτές. Αφαίρεση της προσωπικής αστικής ευθύνης των φορολογικών υπαλλήλων για τη λήψη μέτρων είσπραξης παλαιών οφειλών
Οκτ-15
Εθνική στρατηγική εισπράξεων. Πρόταση και εφαρμογή εντός του 2016 εθνικής στρατηγικής είσπραξης, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω αυτοματοποίησης της είσπραξης οφειλών
Οκτ-15
Μητρώα ΦΠΑ. Θέσπιση νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαγραφής και τον περιορισμό της επανεγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ για την προστασία των εσόδων από τον ΦΠΑ
Οκτ-15
Αύξηση ορίου απαλλαγής ΦΠΑ. Υποβολή αιτήματος στην Επιτροπή ΦΠΑ της ΕΕ και εκπόνηση αξιολόγησης των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του κατώτατου ορίου ΦΠΑ στα 25.000 ευρώ
Οκτ-15
Απάτη ΦΠΑ. Θέσπιση της δευτερογενούς νομοθεσίας που απαιτείται για τη σημαντική ενίσχυση της αναδιοργάνωσης του τμήματος επιβολής του ΦΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η επιβολή του ΦΠΑ και να καταπολεμηθεί η αλυσιδωτή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ (τύπου «καρουσέλ»)
Οκτ-15
Εισπράξεις μεγάλων οφειλών. Ενίσχυση της Μονάδας Μεγάλων Οφειλετών (ΕΜΕΙΣ), για τη βελτίωση της ικανότητας της επί θεμάτων που αφορούν την εκκαθάριση και την είσπραξη φόρων, καθώς και στελέχωσή της- με ιδιαίτερα ικανούς νομικούς συμβούλους, υποστηριζόμενους από διεθνή ανεξάρτητη εταιρία εμπειρογνωμόνων- για την εκτίμηση της βιωσιμότητας των οφειλετών.
Οκτ-15
Αυτονομία ΓΓΔΕ. Θέσπιση νομοθεσίας για την ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων.
Οκτ-15
Καταθέσεις εξωτερικού . Κατάρτιση συνολικού σχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με βάση την αποτελεσματική διυπηρεσιακή συνεργασία.
Νοε-15
Περιουσιολόγιο. Την καθιέρωση περιουσιολογίου και τη βελτίωση της παρακολούθησης
Νοε-15
Λαθρεμπόριο καυσίμων. Θέσπιση μέτρων για τον εντοπισμό δεξαμενών αποθήκευσης (σταθερών ή κινητών), για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων
Νοε-15
Βάση δεδομένων για ενδοομιλικές συναλλαγές. Δημιουργία βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των ισολογισμών μητρικών και θυγατρικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση των κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές
Νοε-15
Παραγραφή υποθέσεων. Θέσπιση μέτρων για την ιεράρχηση των φορολογικών ελέγχων με βάση την ανάλυση κινδύνου και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα, την αρχαιότητα (δηλ. το έτος παραγραφής)
Νοε-15
Ανασφάλιστα οχήματα. Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για ανασφάλιστα οχήματα
Νοε-15
ΚΤΕΟ. Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των προστίμων για τη μη πραγματοποίηση υποχρεωτικών τεχνικών ελέγχων οχημάτων (ΚΤΕΟ)
Νοε-15
Συχνότητες. Λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων για την έγκαιρη είσπραξη των εισφορών για τη χρήση συχνοτήτων χωρίς άδεια
Νοε-15
Προκαταβολές φορολογικών διαφορών. Επιβολή, εφόσον είναι νομίμως δυνατόν, της προκαταβολικής είσπραξης σε περιπτώσεις φορολογικών διαφορών
Νοε-15
Μεγαλο-οφειλέτες δημοσίου. Η ΕΜΕΙΣ θα κατηγοριοποιήσει τους εμπορικούς οφειλέτες με μεγάλη οφειλή προς το δημόσιο ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους
Δεκ-15
Διορισμός Διοικητικού Συμβουλίου αυτόνομης Γ.Γ.Δ.Ε. Θέσπιση κατά προτεραιότητα δευτερογενούς νομοθεσίας δυνάμει του νόμου (βασικοί ανθρώπινοι πόροι, προϋπολογισμός) για την αυτονομία της Γ.Γ.Δ.Ε.
Δεκ-15
Τελωνεία. Απλούστευση προτελωνειακών διαδικασιών
Δεκ-15
Εξαγωγές. Επικαιροποίηση και έγκριση σχεδίου δράσης για τη διεύκολυνση του εμπορίου και τη διεύκολυνση των εξαγωγών προς εθνική ενιαία θυρίδα (single window)
Δεκ-15
Λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. Έγκριση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων βάσει αποτελεσματικής διυπηρεσιακής συνεργασίας έως τον Δεκέμβριο του 2015
Δεκ-15

***

2) Θλιβερό: Αυτός είναι ο Ολλανδός τεχνοκράτης που θα “κυβερνά” την Ελλάδα

«Όποιος κι αν καταλήξει να μετακομίσει στο Μέγαρο Μαξίμου, την επίσημη κατοικία των Ελλήνων πρωθυπουργών μετά τις εκλογές της Κυριακής, στην ουσία δεν θα είναι αυτός που θα κυβερνά τη χώρα», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση.
Αντί για αυτό, η συγκεκριμένη «τιμή» θα ανήκει σε έναν «κοστουμαρισμένο» Ολλανδό οικονομολόγο των Βρυξελλών, με τον τίτλο του Γενικού Διευθυντή της Υπηρεσίας Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Πρόκειται για τον Maarten Verwey, ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών της Ολλανδίας, ο οποίος εντάχθηκε στην Κομισιόν το 2011 και είχε το ρόλο του επικεφαλής της Κύπρου, ο οποίος έχει αντίστοιχη θέση στην taskforce της Ε.Ε για την Ελλάδα.
Οι εξουσίες του είναι άνευ προηγουμένου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian. «Και παρότι λίγοι ψηφοφόροι στους δρόμους της Αθήνας έχουν ακούσει το όνομά του, πολλοί καταλαβαίνουν ότι το πώς θα ψηφίσουν κάνει λίγη διαφορά για το τι θα συμβεί στη συνέχεια», προσθέτει.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μάχονται για την πρωτιά στις εκλογές. Ομως, υπό τους δρακόντειους όρους του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, για ρευστό με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα ουσιαστικά «παρέδωσε στους Ευρωπαίους δανειστές τον έλεγχο για τις οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές».
Το μνημόνιο κατανόησης με τις λεπτομέρειες για την τριετή συμφωνία και το δάνειο των 86 δισ. ευρώ απαιτεί από την κυβέρνηση «να συμβουλεύεται και να συμφωνεί με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για όλες τις σχετικές ενέργειες… πριν αυτές οριστικοποιηθούν και υιοθετηθούν νομοθετικά». Σε αντάλλαγμα για το δάνειο, η Ελλάδα- που πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1,3 δισ. των δανείων της το Δεκέμβριο και άλλα 6 δισ. το 2016- έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει δραστικά την οικονομία της και να κάνει ριζικές αλλαγές στην Υγεία, την κοινωνική πρόνοια, τις συντάξεις και τη φορολογία, υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Περίπου 120 νόμοι πρέπει να περάσουν φέτος, με τις μελλοντικές δόσεις του δανείου να εξαρτώνται από ικανοποιητικές τριμηνιαίες αξιολογήσεις προόδου, τονίζει ο Guardian.
Οι δανειστές θα έχουν ιδιαίτερα μεγάλο λόγο στη διάσωση των ελληνικών τραπεζών, προσθέτει η εφημερίδα. «Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις και από τα δύο κόμματα που προηγούνται πως αν εκλεγούν θα προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις επιπτώσεις, τα μέτρα διαμορφώνουν ένα δύσκολο νομοθετικό πρόγραμμα από το οποίο ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, όποιο κι αν είναι το όνομά του, θα το βρει δύσκολο- αν όχι αδύνατο- να αποκλίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: